Založ si blog

My máme len jednu, Egypťania ich mali tri….

     Čo znamená ten nadpis? No, len toľko, že kým my (aspoň niektorí z nás) máme dušu jednu, u starovekých Egypťanov to bolo zasa raz o čosi zložitejšie. Mali duše tri. Dnes je mi veľmi tažko presne popísať čosi, k čomu žiaden súčasný jazyk nemá príslušný ekvivalent, ale aspoň sa pokúsim.

     Pre starého Egypťana ten jeho pozemský život nebol až tak podstatný. Pokiaľ možno prežil ho v pokoji, bez nejakých snáh čosi meniť, o čosi sa snažiť za každú cenu. Smrti sa Egypťan nebál, možno skôr  umierania a bolesti. Ale smrť čakal bez strachu, pretože to bola brána do života po smrti. A tento posmrtný večný život bol vytúženým cieľom a bol vlastne skutočnejší, než ten pozemský.

     V momente smrti odchádza cez ústa z tela duša, ktorú Egypťania zobrazovali ako vtáka s tvárou mŕtveho a volali ho Ba. Ba bol spojený s mŕtvym telom, a preto ho bolo potrebné zachovať aj po smrti mumifikovaním. V prípade, že sa telo poškodilo, zastúpila ho socha s podobou mŕtveho, ktorá bola do hrobky vložená. Ba prebývalo v mŕtvom tele, z času na čas ho opúšťalo, aby sa poprechádzalo po hrobke. Ba navštevovalo pozostalých príbuzných, mohlo navštíviť miesta, ktoré mal mŕtvy za života rád.

     V momente narodenia sa začala existencia vyššej formy duše, nazývanej Ka. Bol to duchovný dvojník človeka, jeho životná sila, energia. Svoje Ka malo všetko na tomto svete od ľudí, cez zvieratá až po kamene. Ka bola vlastne energiou. Ka sa neviazala s telom, žila mimo tela i po smrti. Ka existovala pokiaľ sa živila potravinami, ktoré prinášali v čase sviatkov príbuzní do hrobky, a v prípade ak nebolo príbuzných či ak si neplnili svoje povinnosti voči mŕtvym predkom tak ako mali, tak mohla čerpať energiu z potravín namaľovaných na stenách hrobiek. Ka je zobrazované ako hieroglyf dvoch zdvihnutých rúk v tvare písmena U.

     Najvyššou formou ľudskej duše bol Ach. Bola to čistá energia, konečná cesta ľudskej duše. Egypťania ho nazývali aj žiariacou dušou a zobrazovali ako svetlo.

     Znamená to, že boli Egypťania „duchovne“ bohatší ako my? Pre mňa isto áno, aj keď to bohatstvo nevychádzalo z počtu duší človeka…….

 

 

Ba

Ba

Ka faraona Hora, postava faraona je vlastne duchovny dvojnik krala

Ka faraona Hora, postava faraona je vlastne duchovny dvojnik krala

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 366310x
Priemerná čítanosť článkov: 6426x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy