Založ si blog

Čriepky z Egypta – Čierny Asuán 2.

žulový obelisk kráľovnej Hatšepsut v Asuáne

žulový obelisk kráľovnej Hatšepsut v Asuáne

     Je zvláštne prechádzať sa po hladkom tvrdom povrchu žulového lomu. Tento starý lom v Asuáne pamätá časy faraónov. Už od najstaršieho obdobia Egyptskej ríše sem prichádzali remeselníci z hlavného mesta na severe – Memfisu (dnes už neexistuje, ale ruiny môžme vidieť blízko Káhiry), čo bolo viac ako 900 kilometrov, aby odtiaľto vydolovali cennú, do červena zafarbenú žulu. Dodnes môžeme vidieť žulové bloky údolného chrámu kráľa Rachefa pri Sfinge v Gize alebo technický zázrak Starej ríše – žulovú chodbu vo vnútri Chufuovej veľkej pyramídy v Gize. Najviac sa však asuánska červená žula používala v Novej ríši na stavbu obeliskov. Boli súčasťou každého chrámu zasväteného bohom. Obelisky, v starej egyptštine “ techen“ mali dvojitú funkciu. Keďže boli najvyššími bodmi každého chrámu, rozháňali mraky nad oblohou, lebo v nich sa mohli ukrývať temné sily, teda mohli byť v istom slova zmysle čímsi ako dnešnými hromozvodmi. Ale ich prvoradá funkcia bola skutočne krásna. Dotyk s bohmi. A to doslova. Skúsme si teraz zavrieť oči a vo fantázii sa preniesť do toho čarovného starého sveta. Predstavme si, že sa plavíme Nílom na elegantnej štíhlej lodi do hlavného mesta Novej ríše, Wesetu (dnešný Luxor). Prvé, čo už z diaľky vidíme sú desiatky, v slnku sa trblietajúcich, trojuholníkových špičiek obeliskov. Ten odlesk od slnka zvyšuje ešte vrstva zlata, ktorou sú špičky techenu obité. To bolo vždy prvé, čo prichádzajúcim do miest, v ktorých boli chrámy s obeliskami, udrelo do očí.

     Techen (obelisk) je vlastne skamenelým slnečným lúčom boha slnka, boha života Ra. Čím vyšší, tým bližšie k Ra. Špička techenu bola vždy obitá zlatým plechom, pretože v starom Egypte zlato predstavovalo telo boha. V momente, kedy sa Ra (slnko) dotklo zlatej špičky techenu, vchádzala na zem životodarná sila Ra. Môžeme si to predstaviť ako akýsi hromozvod, alebo presnejšie „slnkozvod“. Egypťania boli presvedčení, že sa naozaj Ra techenu dotýka. A aby tento silný dotyk techen vydržal, nemohol byť z kameňa, ale z oveľa tvrdšieho materiálu – z asuánskej žuly. V Asuáne je však jeden obelisk, ktorý je nesmiernym historickým dokladom o tom, ako dokázali ľudia v minulosti opracovať taký tvrdý materiál ako žula, s technikou, akú mali k dispozicii. Dlho bolo záhadou, ako egypťania dokázali opracovať tvrdú žulu, či ešte tvrdší diurit (to je mimochodom jeden z najtvrdších materiálov na svete a ako dokázali vytesať z neho napr. sochu kráľa Rachefa je podnes veľkou neznámou).

Nedokončený obelisk kráľovnej Hatšepsut. V Asuánskom lome môžeme vidieť obelisk, ktorý síce nie je dokončený, pretože po mnohých mesiacoch práce starým remeselníkom napokon praskol, a tak ho opustili, ale hneď má niekoľko naj. Keby ho dokončili, bol by najvyšším techenom Egypta s výškou úctyhodných 42 metrov. Bol by aj najťažším techenom Egypta s váhou 1400 ton. Ale to najcennejšie naj je v čomsi inom. Keďže ho robotníci po prasknuti opustili, miesto nevyčistili a neupratali, to archeológom poskytlo tie najcennejšie informácie o tom, ako dokázali egypťania spracovať tvrdú žulu. Žula má svoju štruktúru. Keď sa sledujú jednotlivé vrstvy, ľahšie sa da nalomiť. Toto síce robili aj egypťania, ale keby neboli použili oheň a vodu, tak by boli opracovávali žulu udieraním diuritovými guľami dlhé roky. Na to však faraóni nemali čas. Takže robotníci museli spracovať žulu do požadovaného tvaru oveľa rýchlejšie. No a pri Hatšepsutinom obelisku sa našli obhorené zbytky v  čomsi ako umelo vybudovanom  úzkom  kanáli, ktorý lemoval celý obelisk. Egypťania proste narušili kameň zahrievanim nad 800 stupňov, to trvalo niekoľko hodín, a potom na kameň náhle naliali studenú vodu. Rýchle ochladnutie porušilo štruktúru kameňa a ten sa začal drobiť. No a potom už len stačilo monotónne niekoľko mesiacov udierať na rovnaké miesto diuritovými guľami, vyformovať žulu do tvaru obelisku, vyleštiť, povolať pisárov, ktorí do nej vyryjú text, zlatníkov, ktorí obalia špičku zlatým plechom, vyzdvihnúť z lomu a dopraviť na špeciálne upravenú loď, ktorá obelisk dopraví po Níle do určeného chrámu, zväčša vo Wesete (Luxore). Odtiaľ po umelom koryte Nílu sa dopraví čo najbližšie k chrámu. Desiatky remeselníkov obelisk bude ťahať po sánkach po piesku a postaví na miesto určenia. Viem, že to znie ohromne jednoducho, ale i toto sú len hypotézy, zatiaľ nedoložené faktami, Dodnes presne nevieme ako obelisk prepravovali po suchu, pretože pôvodný predpoklad, že ho podložili guľatými kmeňmi paliem, bol vyvrátený. Palmy proste tú váhu nevydržali a praskli. Dodnes sa nevie, ako presne dokázali taký minimálne 500 tonový obelisk postaviť. Ale som si istá, že mnohé tajomstvá nám Egypt vydá postupne. Tak ako napríklad ich tajomstvo o spracovani tvrdej žuly….

 

dokončený obelisk Hatšepsuty v chráme v Karnaku (Luxor)

dokončený obelisk Hatšepsuty v chráme v Karnaku (Luxor)

nedokončený obelisk v žulovom lome v Asuáne

nedokončený obelisk v žulovom lome v Asuánežulový obelisk kráľovnej Hatšepsut v Asuáne

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 366000x
Priemerná čítanosť článkov: 6421x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy