Založ si blog

Čriepky z Egypta – Ako sa voláš?

     Ako sa voláš? Taká jednoduchá  otázka. A ani odpoveď nám vlastne veľa toho nepovie – v súčasnosti. Ale keď by sme sa to isté spýtali starovekého Egypťana, už z jeho mena by sme sa o ňom dozvedeli mnoho.

     Meno bolo pre starovekého Egypťana súčasťou jeho identity. Vypovedalo o ňom tie podstatné veci. Preto z mena sme sa mohli dozvedieť, že je to človek hĺbavý, premýšľajúci nad všetkým, až váhavý. Alebo naopak, že máme tú česť s veľmi prudkým výbušným mužom, ktorý sám seba pomenoval, že je „Ten, ktorý je prudký a pálivý ako oheň“. Mená si Egypťania za života mohli meniť, dokonca ich mohli mať aj viac. Prosto tak, aby ich práve vystihovali.

     Meno v Egypte bolo brané ako neoddeliteľná živá časť človeka. Preto, ak sa niekto veľmi previnil, tak prvé, čím ho potrestali, bolo odňatie mena. Spomínam si na jeden prípad zo súdnej siene za vlády posledného veľkého panovníka Ramzesa III. Všetko sa dialo v mojom najobľúbenejšom chráme Medinet Habu v dnešnom Luxore. V tomto chráme totiž došlo  k zorganizovaniu zavraždenia Ramzesa III., za ktorým stál druhý najvyšší človek v Egypte, kráľovský vezír a jedna z kráľových háremových spoločníc, ktorá chcela pretlačiť vraždou faraóna svojho syna na kráľovský trón. Nepodarilo sa jej to, sprisahanie bolo prezradené a v tom istom chráme sa konal aj súdny proces. Jeho záznam na papyroch je uložený v archíve v Káhire. Ako prvé, čo sudcovia urobili s kráľovrahmi bolo práve odňatie mena, a až potom nasledoval trest smrti. Rovnako potrestaný bol aj kráľ Achnaton, ktorý potlačil všetky božské kulty v krajine na úkor jedného boha Atona. Za tento jeho kacírsky čin bolo jeho meno všetkými ďalšími generáciami navždy vymazávané z histórie Egypta.

     Keď človek umrel, ak ho rodina často spomínala, tak už len vyslovenie mena mŕtveho, mu zaručovalo nesmrteľnosť. Bol vlastne v tom okamihu prítomný na tomto svete medzi svojimi blízkymi.

     Tieto dva príklady sú len ukážkami toho, aké dôležité bolo meno v živote človeka. A podložím to na záver skutočne krásnym príkladom.  V staroegyptštine sa vyslovovalo meno ako “ ren“ .  V hieroglyfoch sa zapisovalo dvomi znakmi. Krúžok znamená vlastne ústa, ktorými vyslovujeme slová a myšlienky. Tento znak môžeme čítať ako “ R „. Vlnovka znamená energiu, podstatu, existenciu. Číta sa ako “ N „. Ak to spojíme, hovoríme, že vlastne keď dáme meno človeku, či čomukoľvek na svete, tvarujeme vlastne energiu, spoznávame jeho podstatu.

 

po staroegyptsky ren, po slovensky meno, jeho záznam v hieroglyfoch

po staroegyptsky ren, po slovensky meno, jeho záznam v hieroglyfoch

     A teraz možno poteším nositeľky mena, ktoré sa radí k najstarším doteraz používaným menám na svete. Tak pre všetky Zuzany. V preklade znamená „Tá, ktorá sa zrodila z lotosu“ a v starej egyptštine to znie ako „Se šen“. Nositeľky tohto mena v starom Egypte museli byť jemné, voňavé ženy ako kvetinky. (modrý lotos v starom Egypte bol symbolom lásky a vyrábal sa z neho najobľúbenejší parfém egypťaniek).

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 365951x
Priemerná čítanosť článkov: 6420x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy