Založ si blog

Čriepky z Egypta – Nie som degenerovaný slaboch

     Takto plače duša mladučkého Tutanchamona a ja s ním. Nemôžem uveriť tomu, že sa bortí moja ideálna predstava o veľkých a dokonale krásnych egyptských faraónoch. Na prelome rokov 2009 a 2010 sa medzinárodný a egyptský tím odborníkov zúčastnil doteraz najdôkladnejšieho, a isto posledného, preskúmania múmie Tutanchamona, faraóna, ktorého dlho obklopovala aura mnohých tajomstiev. Tento výskum za použitia najmodernejšej techniky bol prístupný aj novinárom a televíznym spoločnostiam. A možno týmto chcem aj takto trošku poukázať na to, že novinárov (česť výnimkám samozrejme) veľmi nezaujímajú skutočné fakty, ktoré na konci výskumu nemusia byť až také bombastické, ako skôr to, že sa radšej okamžite chytia nejakých „jóboviek“, zatiaľ nepotvrdených záverov, v podstate len akejsi diskusie, ktorá prebiehala počas výskumu múmie medzi odborníkmi….a hneď to vydali v článkoch ako senzáciu. Viem, Tutanchamonovi to už neublíži. Ale predsa len, nie je to voči nemu fér.

     Tutanchamon je rozhodne najznámejší panovník starého Egypta. Patril k faraónom 18. dynastie. V skutočnosti tento mladý chlapec nevládol ani desať rokov. Umrel ako 19. ročný a predpokladalo sa, že bol zavraždený. Ako hlavný adept na vraha pripadal do úvahy jeho nástupca z nekráľovskej krvi, najvyšší kňaz Aje. Jeho ženou bola dcéra Achnatona a Nefertiti Ancheseamon, o pár rokov staršia od neho. Nevedelo sa ani, kto bol Tutov (ak ho môžem takto familiárne nazývať) otec a matka. Trošku svetla postupne do tejto osobnosti starého Egypta začala vnášať moderná veda. Výsledky nenechali na seba dlho čakať. Postupne sa odhaľovali nové a nové fakty, ale všetko zatiaľ v rovine diskusií, ktoré vynášali novinári von. A tak sme sa od nich dozvedeli, že Tut bol neduživý mladý chlapec, so zdegenerovanou chrbticou, silnym predkusom a možno aj rozštiepeným podnebím (tzv. zajačí pysk), dedičnou chorobou kostí a silnou artritídou. Že musel mať za života bolesti, mal jednu nohu kratšiu a dokonca, že druhá noha bola konská (choroba kostí, ktorá spôsobuje, že chodidlo od členku vyzerá ako konské kopyto). A že zrejme bol veľmi chorľavým a slabomyseľným mladíkom. No verte, keď som toto čítala, odmietala som tomu uveriť a priam som počula, ako sa mladý Tutanchamon bráni a kričí, že on predsa taký nebol…..

     A mala som pravdu, pretože o pár mesiacov neskôr sa napokon všetky prizvané tímy zhodli na faktoch a z nich vzišiel iný obrázok kráľa.

    Takže tu je môj pravý najznámejší faraón Egypta. Polámanie kostí na mnohých miestach bolo spôsobené až po smrti kráľa a to v 20. storočí, po objave hrobky v Udolí kráľov v Luxore, a spôsobil ich lekár Carterovho tímu, ktorý nemohol múmiu uvoľniť z rakvy, a tak bezohľadne proste vzal žiletku a obrezával múmiu od rakvy (telo bolo doslova prilepené k rakve kvôli prebytku živice a iných zmesí počas mumifikácie).Toľko teda k údajnej chorľavosti, degenerativnej chorobe kosti, zapríčiňujúcej lámavosť kostí.  Mladíček mal miernu skoliózu chrbtice, ale bolo to bežné v jeho veku. Umrel vo veku 19. rokov, to bolo potvrdené. Bol to chlapec dobre živený (z rozboru kostí), hoci žiadny svalovec. Mal chrup bez kazu, len osmičky nemali dosť miesta a tak vybočili z radu. Žiaden rázštep podnebia sa nepotvrdil, len mierny predkus.  Mal 168 centimetrov, čo bolo viac ako bežný priemer výšky muža. Tvar lebky je veľmi zaujímavý (a pre mňa potvrdil jeden fakt, že výjavy Achnatonovej rodiny sú pravdivo zachytené portréty), lebka je nezvykle pretiahnutá dozadu. Lekári sa zhodli, že je to bez umelého zásahu a dedičné v jeho rodine. A odkiaľ vzali novinári tú konskú nohu? Múmia mala okolo členku po bokoch akési veľké biele výrastky. Na prvý pohľad to naozaj vyzeralo ako konská noha, ale rozborom sa zistilo, že je to sádra, ktorou lekári zafixovali jeho členok, roztrieštený na mnoho častí.

     A posledná vec, takmer detektívka…rozuzlenie údajnej vraždy kráľa. Žiadna sa totiž nekonala. Pôvodná teória, že bol zavraždený zozadu úderom do hlavy sa ukázala ako nesprávna. Ranu na hlave vzadu spôsobili po jeho smrti balzamovači. Faraón umrel na otravu krvi z hlbokej rany na nohe. Zranil sa buď v boji alebo pri jeho obľúbenej hre na vozoch. Spadol z vozu tak nešťastne, že si zlomil stehennú kosť a roštiepil členok. Rana na stehne bola veľmi hlboká, faraón síce nevykrvácal na mieste, ale bol v agónii odnesený do paláca, kde žil ešte možno ďalších pár dní.

    A vďaka modernej technike, hlavne zdokonaleným testom DNA už vieme, kto je jeho otcom a matkou a starými rodičmi.  Ale to vám prezradím nabudúce……..

 

tvár mladého Tutanchamona a jeho múmia

tvár mladého Tutanchamona a jeho múmia

 

slávna zlatá posmrtná maska Tutanchamona

slávna zlatá posmrtná maska Tutanchamona

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 364890x
Priemerná čítanosť článkov: 6402x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy