Založ si blog

Kto je otcom a matkou slávneho Tutanchamóna?

     V roku 1907 bola v luxorskom Údolí kráľov, najslávnejšom pohrebisku sveta, objavená ďalšia bezmenná hrobka, ktorú preto archeológovia nazvali prosto hrobka KV (King Valley, kráľovské údolie) 55. Hrobka, ako ináč, bola už dávno vykradnutá. Našlo sa v nej  len torzo pohrebnej výbavy, ktoré svojou výzdobou poukazovalo na amarnský štýl, rozbitý sarkofág s kartušou dovtedy neznámeho faraóna Smenkhare a jedna múmia. Navyše ani tá kráľovská kartuša s menom kráľa  nebola pôvodná, rakva bola zrejme vyrobená pre niekoho iného, konkrétne pre kráľovskú dcéru Achnatona a Nefertiti Meritaton. Táto sa potom stala manželkou už spomenutého neznámeho faraóna Smenkhareho.  Preto sa predpokladalo, že nájdená múmia je práve kráľovná Meritaton. Avšak už povrchným prieskumom sa potvrdilo, že je to muž. A tak sa telu prisúdilo meno z rakvy – Smenkhare.

     Začiatkom tohto roku svet obletela správa, že boli urobené testy DNA na viacerých egyptských múmiách. Uprostred všetkého stál mladý Tutanchámon a snaha určiť jeho blízku rodinu.  Pomerne ľahko sa určili Tutovi starí rodičia. Bol to svojho času najbohatší muž sveta, mocný kráľ Amenhotep III. (pozri článok v blogu o 3000 rokov starej pošte) a jeho manželka kráľovná Teje (o nej ešte napíšem v niektorom ďalšom článku). Mimochodom odstrihnutú kader jej vlasov mal u seba mŕtvy Tut v rakve, čo dokazuje silný cit, ktorý ho ku starkej pútal. Problémom zostávali jeho vlastní rodičia. A tu zrazu, testy DNA identifikovali dve múmie, ktoré boli absolútnym prekvapením aj pre samotných archeológov, a z hĺbky tisícročí sa vynorili aj rodičia Tutanchamona.

 Múmia, ktorú dovtedy volali Smenkharem, sa ukázala napokon ako múmia slávneho kacírskeho kráľa Achnatona. Tak teda otcom Tuta bol slávny Achnaton, syn Amenhotepa III. a Teje. Na múmii sa objavili stopy po degeneratívnej chorobe kostí, skutočne mal faraón trošku širšie boky (tak ako na jeho portrétoch), mal dozadu pretiahnutú lebku, tak ako jeho syn Tutanchamon, dokonca lekári určili, že mohol trpieť vzácnym Frolichovým syndrómom. Vek smrti Achnatona určili medzi 30-35 rokom. A u Tutovej matky došlo k ešte väčšiemu prekvapeniu.

     V hrobke kráľa Amenhotepa II. v Údolí kráľov v Luxore sa okrem neho našli aj múmie ďalších ešte slávnejších panovníkov, ktorých kňazi o stáročia neskôr previezli do tejto hrobky, aby aspoň kráľovské múmie uchránili od vykrádačov hrobiek. Dnes sú všetky v káhirskom múzeu, a niektorým sa za sto libier môžete pozrieť i do očí v oddelení kráľovských múmií. Trošku bokom v zamurovanej samostatnej miestnosti luxorskej hrobky Amenhotepa II. ležali, zapadnuté prachom, ďalšie tri múmie bez mena. Egyptologička Dr. Fletcher, odborníčka na amarnské obdobie,  bola vtedy presvedčená, že jedna z tých múmií je slávna Nefertiti. Päť rokov trvalo, kým sa jej nádej nadobro zmarila a moderná veda potvrdila, že sa nejedná o Nefertiti. Múmia bola veľmi poškodená. Celá časť jej čeľuste bola rozbitá, paža odtrhnutá od tela. Možno to spôsobili vykrádači. Bezmenná mladá žena však nezomrela prirodzenou smrťou. Ukázalo sa, že mala smrteľnú ranu nožom na boku. Za života bola veľmi štíhlou, až útlou  ženou, ktorá umrela vo veku 20, maximálne 25 rokov. Bohužiaľ nevieme ako sa volala. Vieme, však že bola sestrou a manželkou Achnatona, dcérou Amenhotepa III. a Teje a matkou mladého Tutanchamona.

Ešte zostáva pár záhad z tohto príbehu. Nefertiti – kde odpočíva jej múmia? Nájde sa vôbec? Meno matky Tutanchamona – prisúdime raz to správne meno ku kráľovskej matke slávneho mladého panovníka? Tajomný Smenkhare – nemáme ani múmiu, len kartušu s menom, meno jeho manželky – Meritaton (dcéry Achnatona), to, že ho Achnaton na sklonku jeho vlády pribral ako spoluvládcu. Na odpovede si ešte musíme počkať. Ale čo vám môžem už teraz ponúknuť – pozrime sa na starých rodičov a rodičov slávneho mladého Tuta.

kráľovná Teje, stará mama Tutanchamona

kráľovná Teje, stará mama Tutanchamona

 

faraón Amenhotep III., manžel Teje, starý otec Tutanchamona

faraón Amenhotep III., manžel Teje, starý otec Tutanchamona

kráľ Achnaton, syn Amenhotepa III. a Teje, otec Tutanchamona

kráľ Achnaton, syn Amenhotepa III. a Teje, otec Tutanchamona

dcéra Amenhotepa III. a Teje, sestra a manželka Achnatona, matka Tuta

dcéra Amenhotepa III. a Teje, sestra a manželka Achnatona, matka Tuta

azda lupičmi poškodená múmia matky Tutanchamona

azda lupičmi poškodená múmia matky Tutanchamona

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 366206x
Priemerná čítanosť článkov: 6425x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy