Založ si blog

Čriepky z Egypta – unikát na tróne, časť prvá

Priznám sa, že som dlho rozmýšľala nad názvom tohto čriepku. Je totiž o dobe, ktorú ja osobne veľmi nemám rada, pretože je tak unikátna, že nie je možné ju porovnať s ničím, čo bolo v Egypte pred ňou i po nej. A hlavne – nezachoval sa dostatok faktov a hodnoverných informácií. Čo ma však inšpirovalo napokon o tom napísať bolo, že dnes máme na svete hlavného protagonistu tej doby. Pred rokom sa potvrdilo DNA testom, že už dlhšie známa múmia muža, ktorý doteraz vystupoval ako pravdepodobný záhadný Smenkhare, je otcom mladého slávneho Tutanchamona a synom Amenohotepa III. a kráľovnej Teje a príbuzným rade ďalších kráľovských múmií. O kom dnes bude reč? O unikáte na egyptskom kráľovskom tróne – o faraónovi Achnatonovi.

Hovoriť o človeku, ako o akomsi unikáte je asi zvláštne. Ale keď sa pozrieme bližšie na starý Egypt, a keď sa pokúsim bližšie vám pomôcť pochopiť, čo vlastne urobil, a za takých podmienok, isto mi dáte na konci článku za pravdu, že Achnaton bol unikátom na egyptskom tróne.

Nebudem spomínať veci, ktoré sa dajú nájsť v knihách, encyklopédiách, či na internete. To, ak budete chcieť, si môžete dnes ľahko nájsť a doplniť. Skúsime sa spolu teraz preniesť tisíce rokov do minulosti Egypta. Takže……najprv navštívime Malkatu, nádherný kráľovský palác, kde sa to, pred zhruba 3300 rokmi, všetko začalo……

Časť prvá. Začiatok

Malkata v Luxore – „Dom radostí“, nádherný kráľovský palác so záhradami a najväčším umelým „bazénom“ v Egypte, ktorý dal pre potešenie svojej milovanej hlavnej manželky Teje vybudovať kráľ Amenhotep III. A vôbec, všetko v tejto dobe bolo „naj“. Mohol si to dovoliť, pretože to bol muž, ktorý sa narodil pod šťastnou hviezdou, zdedil silný, ničím neohrozený faraónsky trón, mier, ktorý dokázal udržať, hospodársku prosperitu. Prípadné možné konflikty riešil mierovou cestou svadieb a diplomaciou. Mal na to k dispozícii nesmierne prostriedky, Egypt za Amenhotepa III. sa doslova topil v zlate a bohatstve. Tento kráľ bol rozhodne najbohatší muž svojej doby na svete.

Faraónovi k absolútnemu šťastiu chýbalo už len narodenie dediča. A to sa aj stalo a dokonca matkou bola jeho hlavná kráľovská manželka, takže o budúcom následníkovi už nebolo pochýb a plynulý chod krajiny bol zabezpečený. Syn dostal meno po starom otcovi – Tutmose, a keď nastúpi na trón,  bude Tutmose V.  Druhý syn v poradí, nevýrazný, chudý, nevzhľadný a chorľavý, dostal meno po svojom otcovi kráľovi Amehotepovi, bol vychovávaný v Malkate v úzadí. Celá pozornosť sa sústreďovala na jeho staršieho brata – následníka. Mladšiemu Amenhotepovi to neprekážalo, mohol sa s podporou matky i otca venovať duchovnému rozvoju, náboženstvu a pestovaniu svojho najobľúbenejšieho kultu – kultu málo známeho boha Atona. Už v tom čase mu matka vybrala spomedzi urodzených dievčat v malkattskom háreme jednu z jeho budúcich manželiek – Nefertiti.

Zrejme by sa v dejinách Egypta nestalo nič zvláštne, keby všetko prebiehalo podľa tohto scenára a na trón by nastúpil následník Tutmose. Lenže ten nečakane umrel (jeho zachovaná múmia z hrobky v Údolí kráľov v Luxore, ležala medzi matkou Teje a jednou z jeho sestier (mladá žena bez mena, matka Tutanchamona). A tak sa trón nečakane uvoľnil pre mladšieho v poradí, pre Amenhotepa, ktorý týmto dostáva od historikov poradové číslo IV.

 

Amenhotep IV. alebo Achnaton

Amenhotep IV. alebo Achnaton

 

 

Foto z internetu

                                                                    P o k r a č o v a n i e

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 364864x
Priemerná čítanosť článkov: 6401x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy