Založ si blog

Čriepky z Egypta – unikát na tróne, časť posledná

Neúspech kultu Atona

Nedokážem pochopiť, čo si faraón Achnaton predstavoval, keď porušil tradície, nemenné viac ako jeden a pol tisícročia. Chápem, čo tým chcel dosiahnuť, zničiť moc kňazov a chrámov. Štátov v štáte. Navrátiť dejiny späť do slávnej minulosti kráľov bohov – kráľov prvých štyroch dynastií, do čias, kedy sa stavali neskutočné stavby – pyramídy. Ale to už nebolo možné. Dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš. Taká je pravda, ktorá platila i pre veľkého faraóna.

A navyše jeho kult Atona nikdy nemohol byť prijatý, nielenže bol prevratný, nový, ale pretože neponúkal ľuďom žiadnu náhradu starých božštiev. Neponúkal žiadne úľavy v živote, žiadne nové morálne zásady, návody ako žiť. A čo bolo vopred odsúdené na istý neúspech, a to je to, čo sa nesmierne divím, že do seba zahľadený Achnaton nevidel od začiatku – vzal ľuďom nádej na posmrtný život tým, že zrušil kult boha podsvetia Usireho (Osirisa), ktorý dovtedy rozhodoval, či si Egypťan zaslúži vojsť do večného života po smrti. Kult Atona bol len o Atonovi a Achnatonovi. Od bežného Egypťana bol neskutočne vzdialený. Nie boh podsvetia Usire, len na kráľovi odteraz záleží, či si ľudia zaslúžia večný život po smrti, alebo nie. Ale čo môžu čakať od kráľa, ktorý sa celú svoju vládu uzavrel pred svojim národom niekde v púštnom meste a tam si žil svoj vlastný život.

 O Achnatonovi sa popísalo mnoho, avšak všetko sú zatiaľ len dohady a hypotézy. V týchto štyroch častiach som nechcela podať nejaké faktografické informácie o jeho vláde, skôr som chcela poukázať na to, čo musela spôsobiť v religióznej spoločnosti Egypta jeho „náboženská revolúcia“. Nešlo mi o to, podať vyčerpávajúce informácie, ale poukázať na to, že sa odvážil urobiť reformy v krajine, ktorá na to nemala absolutne predpoklady. Pre mňa osobne je Achnaton unikát, ale nemyslím tým svoj obdiv k nemu, Unikát v tom, že zaviedol novinky do konzervatívneho sveta. A mne osobne imponuje tým,  že ako jediný sa do dôsledkov snažil navrátiť Egypt do starých čias, do čias, ktoré sú mojím najobľúbenejším obdobím – do čias prvých štyroch dynastií. (písala som o tejto dobe v čriepkoch o záhadách Egypta – pyramídy, labyrinty pod pyramídami, vznik hieroglyfov a dioritová socha).

A pridám ešte čosi, čo len zvyšuje rozporuplnosť tejto osoby. Na jednej strane bol neskutočne dôsledný vo veciach, ktoré chcel zmeniť. Zrušenie bohov, skonfiškovanie majetkov chrámov, vybudovanie nového hlavného mesta, nové realistické amarnské umenie, úplne nové náboženstvo, inak postavené chrámy, iné uctievanie Atona, výstavba hrobiek na východnej stranie, nie na západnej, kráľovská rodina s deťmi v popredí záujmu, kráľovná rovnocennou partnerkou kráľa…Dokonca bol tak dôsledný, že reforma zasiahla aj nedotknuteľné posvätné staré hieroglyfy, ktoré sa vynorili na počiatku egyptských dejín, v časoch pred zjednotením krajiny, a ktoré boli pokladané za tak dokonalé a posvätné, že sa ich nik neodvážil pozmeniť. Od jeho vlády sa budú záznamy na papyroch, či na stenách chrámov zapisovať v ťažšie pochopiteľnom hieroglyfickom písme Novej ríše

 Na jednej strane teda neuveriteľne dôsledný v reformách, na strane druhej neuveriteľne krátkozraký so svojím nezáujmom o vnútornú a zahraničnú politiku štátu. Dokonca zrejme ani nevidel pokrytectvo ľudí, ktorí sa okolo neho zoskupovali. Do svojho Achetatonu nepritiahol skutočnú starú aristokraciu, veľmožov, staré rody. V meste okolo neho žili ľudia bez mena a minulosti (až na pár čestných výnimiek, napríklad sochár Tutmose a jeho sochárska dielňa).

A ešte úplne na záver – Jeden fakt tu máme.Testami DNA bol potvrdený záver, že telo muža, ktoré sa dovtedy prisudzovalo záhadnému nástupcovi Achnatona Smenhkaremu, je v skutočnosti otcom kráľa Tutanchamona, synom Amenhotepa III. a Teje, bratom neznámej mladej ženy – matky Tutanchamona, bratom ďalšej mužskej múmie – staršieho Tutmoseho. Je to kráľ Achnaton. A toto telo naozaj vykazuje známky degeneratívnej choroby kostí, ktorá bola v rode dedičná a veľmi vzácna, zapríčiňovala široké boky, predĺžené kosti na prstoch rúk, dlhé chudé končatiny a neobvykle vypuklú lebku zo zadnej časti. Takže zobrazenia Achnatona ako akéhosi hermafrodita, muža so ženskou postavou, sú reálnou podobou tohto nevzhľadného chorľavého kráľa. Aby som neskončila s našim Achnatonom v zlom. To, čo na Egypte obdivujem, umenie, to naozaj za jeho vlády kvitlo. Amarnský štýl je unikát. I preto som nazvala tieto tri články z blogu o Egypte unikátom na tróne. Výzdoba hrobiek, zbytky z veľkolepého paláca v Achetatone, zbytky reliéfov z Karnaku, sochy, busty – dokladajú majstrovstvo v realite. Po prvýkrát sa skutočne môžeme oprieť o to, že vyobrazenia kráľa sú jeho skutočnou podobou, nie zidealizovanou tvárou večne mladých ľudí s jemným úsmevom a pokojným výrazom bez emócií. Achnatonove vyobrazenia vnímam síce ako nie veľmi lichotivé podoby muža, ale výraz tváre je vždy oduševnelý, s rúškom tajomstva. Pred týždňom som takto dlho stála pri jeho soche v nadživotnej veľkosti na prízemí káhirského múzea. Mala som z výrazu tej zvláštnej deformovanej tváre pocit, akoby vedel viac ako my……….rada by som ho požiadala o to, aby nám tú svoju pravdu prezradil, a bol tak konečne po tisícročiach pochopený.

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 365929x
Priemerná čítanosť článkov: 6420x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy