Dnes vám porozprávam rozprávku, starú 3000 rokov

28. augusta 2010, Katarina Licha, Nezaradené

 Vo svojom blogu sa po krátkom zastavení v súčasnosti, zasa vraciam o tisicročia späť, do toho „môjho“ starého Egypta.

 

    Dnes vám porozprávam rozprávočku, ktorá pochádza, ako inak, zo starého Egypta. Rozprávky si vtedy rozprávali navzájom aj dospelí pri stretnutiach s priateľmi ako príbehy,a každá rozprávka mala na konci poučenie. A inak viete odkiaľ pochádza to naše staré známe …. „bol raz jeden kráľ“ ?  No hádajte, čím sa začínali staroegyptské rozprávky……

 

Rozprávka o princovi

 (veľmi voľné prerozprávanie, pretože som ju čítala pred šiestimi rokmi, takže to od slova do slova nebude, zachovala sa na veľmi poškodenom papyre, ktorý je uložený v depozite múzea v Káhire)

     Bol raz jeden kráľ, ktorý nemal synov a tak si u egyptských bohov vyprosil jedného. Ale pri narodení mu sudičky predpovedali, že smrteľne osudným sa mladému princovi stane krokodil alebo pes. A tak ho kráľ ako babätko strážil na kráľovskom dvore ako oko v hlave a keď princ podrástol, poslal ho, kým nedospeje, do púšte. Tam však raz princ stretol muža so psom. So psom sa princ spriatelil. Keď dospel, dozvedel sa o veštbe sudičiek a rozhodol sa, že bude sám s odvahou čeliť svojmu osudu. Vrátil sa z púšte na kráľovský dvor, po dohovore s otcom odišiel do Sýrie, kde si po čase našiel paniu svojho srdca a oženil sa s ňou. Jeho manželka dobre vedela o veštbe a prehovárala princa, aby sa psa, ktorý ho všade verne nasledoval, zbavil. Ale princ sa vzoprel…..

 

     No a ako sa to všetko skončilo?  Neviem.  Preto, lebo sa papyrus, na ktorom bola napísana táto stará rozprávka, v celku nedochoval……..

     Ale aby ste sa na mňa nehnevali, tak zajtra vám porozprávam ďalšiu egyptskú rozprávku a verte, že budete veľmi prekvapeni. Poznáme ju totiz všetci……