Založ si blog

„Krásna prichádza“

     Píše sa rok 1912 a tím nemeckého archeológa Borchardta práve pracuje v ruinách kacírskeho mesta Achetaton. Zrazu sa užasnutý Borchardt otočí a vidí ako sa jeho miestni egyptskí pomocníci v panike a strachu rozutekajú na všetky strany. Stačí zachytiť v arabčine čosi ako… ona je živá, je to kliatba, je živá, je živá…..Archeológ uteká k onomu miestu a vidí, že z piesku sa naňho pozerá najkrajšia tvár, akú vôbec doteraz videl. Takto bola objavená úchvatná busta s úplne zachovanými farbami, ktorá zobrazovala kráľovnú Nefertiti.

     Na objasnenie, amarnské obdobie, priznávam nepatrí k mojim obľúbeným a to z dôvodu,že sa rada opieram o overené fakty, a že všetci, ktorí prišli po kacírskom Achnatonovi a Nefertiti sa nehlásili k tejto kráľovskej dvojici, kňazi dôsledne vymazali a zničili takmer všetky záznamy na papyroch, odstránili ich mená v posvätných kartušiach na stenách chrámov, zničili mesto Achetaton (dnešná Amarna v strednom Egypte) i stavby, ktoré dal Achnaton postaviť v iných mestách, napríklad vo veľkom Wesete (dnešný Luxor). Takže faktov je tu naozaj poskromne. Teda o politike tu dnes nebude reč. Vlastne dnes sa mi nechce hovoriť vôbec. Chcela by som len, aby ste sa jednoducho pozreli do tváre tejto nádhernej ženy. Prečo vás k tomu nútim?

Pretože táto busta je jedinečná tým, že si myslím, že takto naozaj vyzerala kedysi kráľovná Nefertiti. V Egypte totiž v zobrazení ľudských postáv nezáležalo na skutočnej podobe zobrazovaného. Ľudia sú všade vyobrazení v ideálnej egyptskej kráse, to znamená približne 20 roční, štíhla postava, u žien s úzkymi takmer chlapčenskými bokmi a plnými malými prsiami, u mužov úzke boky a pás, široké ramená a hrudnik, tvár oválna, plné pery, dlhší, užší nos, veľké mandlovité oči. Proste dokonalé pravidelné črty tváre, pokojný výraz s miernym úsmevom. Inak to bolo práve u busty kráľovnej, kde je neobvykle zachytené vnútorné napätie a skutočná kráľovská a božská vznešenosť portrétovanej. Dychtivo čakám na to, že odniekiaľ sa objaví jej múmia a moderná veda nám umožní zrekonštruovať jej skutočnú tvár. A vtedy (dúfam) sa zasa ozvem s príspevkom…tak som mala predsa len pravdu…..

 

Takže ….. „Krásna prichádza“Nefertiti1nefertitibust73889001SG007_Egypt_And_Ger

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 364910x
Priemerná čítanosť článkov: 6402x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy