Založ si blog

Pravda o Egypte V. cast

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. 

Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂

 

Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom,  co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam su opat, ako vzdy, z egyptskej tlace, socialnych sieti a egyptskych televiznych stanic, ale narozdiel od predchadzajucich casti  priznavam, ze ja osobne / narozdiel od diania v Alex ci Kahire, som nikdy Sinaj nenavstivila)

 

Sinaj ma v ramci Egypta specificky bezpecnostny statut. Na zaklade mierovej zmluvy Egypta a Izraela z roku 1979 sa izraelske vojska i civilisti stiahli z polostrova a Sinaj pripadol znovu Egyptu, s tym, ze pritomnost egyptskej armady na polostrove je limitovana. Toto sa striktne dodrziavalo az donedavna. Pozrime sa spolu, co sa vlastne na SInaji dialo, a co vyslo najavo po zvrhnuti Mursiho.

 

SINAJ AKO CASOVANA BOMBA

Uz pocas prvych mesiacoch vlady prezidenta Mursiho a  Moslimskeho Bratstva sa do egyptskych medii dostavali znepokojujuce spravy o aktivitach na Sinaji. Su potvrdene egyptskou tajnou sluzbou a takisto aj Izraelom. Cez hranice totiz zacinaju prenikat teroristicke skupiny z Palestiny, ktore buduju svoje docasne zakladne v pustnych sinajskych horach. S prenikanim tychto skupin na uzemie Egypta sa nepokoje rozsiruju do miest na hraniciach s okupovanym pasmom Gazy. Uz od zvrhnutia byvaleho prezidenta Mubaraka niekolkokrat teroristi zautocili pri meste Airish (egyptske mestecko leziace necelu hodinku cesty od Gazy) na plynovod prepravujuci plyn z Egypta do Izraela a Jordanska. Potrubia boli znicene vybusninami.

Spravodajska skupina SITE, ktora monitoruje internetove stranky teroristickych skupin, vtedy upozornila, ze tieto skupiny vyzvali islamskych radikalov v Egypte, aby utocili  na plynovod veduci do Izraela. „Bratia, beduini zo Sinaja, hrdinovia islamu, zautocte zeleznou pastou, pretoze teraz mate prilezitost zastavit dodavky Izraelu,“ citovala skupina SITE jednu z webovych stranok.  

Informacie, ktore ziskavala egyptska armada boli coraz znepokojujucejsie. Sinaj sa stal casovanou bombou. Generali sa snazia rokovat s Mursim o rieseni tejto situacie, ale Mursi zamieta vysetrenie incidentov.  

Napokon armada za ticheho suhlasu Izraela (na zaklade dohod je pocet egyptskeho vojska na SInaji limitovany) presunie cast svojich zloziek na sever Sinaja. To uz su teroristicke skupiny viac/menej pevne zabudovane v horach rozsiahlej sinajskej pusti. Ked je zabity prvy egyptsky vojak, Mursi nepochopitelne  stopne vsetky vysetrenia a vyzyva k pokoju. Neskor je teroristami zastrelenych 16 vojakov a do egyptskej televizie prenikaju zabery, ako armada prenasleduje ozbrojene vozidla unikajuce na uzemie Gazy. 

Utoky neprestavaju, Sinaj sa stal sidlom teroristickych skupin. Armadny general Sissi povedal, ze i toto bol jeden z dovodov, preco sa armada pridala na stranu protimursi demonstrantov, pretoze mal jasne spravy o tom, ako Mursi zapredava vlastnu krajinu Hammasu. O prepojeni Moslimskeho Bratstva, Mursiho a palestinskej organizacie Hammas uz dnes nepochybuje nik. Bol to prave Hammas, ktory pomohol lidrom MB a konkretne aj Mursimu v uteku z vazenia pocas revolucie proti Mubarakovi.

Armada po zvrhnuti Mursiho obsadila sever Sinaja a v priebehu niekolkych dni radikalne zakrocila proti teroristom. Zacala sa akcia „ocistenia“ uzemia od teroristov. Len nedavno (19.8.) bolo teroristami zastrelenych 24 policajtov, ktori sa autobusom vracali z dovolenky. Bola to poprava v style Hammasu, nechcem sem pridavat obrazok. (poprava v style Hammasu – obet, jedna vedla druhej,  ma zviazane ruky za chrbtom, musi si lahnut tvarou na zem a je zabita strelou do zatylku, do hlavy).

Po zvrhnuti Mursiho popredny radikalny vodca Moslimskych Bratov, Beltagii povedal, ze pokial nebude Mursi prepusteny z domaceho vazenia a nebude znovunastoleny za prezidenta, tak nepokoje na Sinaji neustupia, naopak, budu sa stupnovat. Treba k tomuto vyroku nieco dodat?

 

Dodnes bolo na Sinaji armadou zadrzanych 203 teroristov, z toho 48 palestincanov (vyhlasil v televizii hovorca armady Ahmed Ali). 

Armada nasla a doteraz znicila 343 podzemnych tunelov, ktorymi Moslimske Bratstvo pasovalo potraviny, zbrane, dokonca i zive zvierata do Gazy. Tunely ustili na palestinskej strane rovno v kuchyniach ci skladoch obytnych domov. Treba povedat, ze tunely existovali aj po revolucii proti Mubarakovi, ale v tak velkom pocte fungovali len pocas Mursiho rocnej vlady. 

A neboli to len zbrane, potraviny, ale armada zlikvidovala aj tunely (akesi kanaly s cerpadlami a hadicami), ktorymi pasovalo Moslimske Bratstvo naftu do Gazy. Ale hlavny dovod likvidacie tunelov bol ten, ze prave tymito nimi prichadzali teroristicke skupiny na uzemie Egypta. Ak chcete, pozrite niektore zabery, fotografie, pripadne precitajte aj komentar v clanku, je to v anglictine.  

http://www.yourmiddleeast.com/news/gaza-panics-as-sinai-bloodshed-severs-tunnel-trade_8672

 

 

A tu je obrazok tych tunelov, ktore boli urcene na pasovanie nafty.

 tunely 2tunely 4tunely 3

 

 

A aj tu vidiet, koho zaujmy v prvom rade chranil „prvy demokraticky zvoleny“ prezident Mursi. Najprv sa musel zavdacit tym, ktori mu pomohli na slobodu z vazenia / Hammasu. Ako hovori slovenske prislovie „blizsia kosela nez kabat“, takze ta kosela, ktoru Mursi nosil nebola isto egyptska. My sme totiz pocas rocnej vlady Mursiho (pozri viacej info o roku vlady Mursiho v mojom blogu, v druhej casti Pravdy o Egypte) nemali kazdy den v lete elektriku 2, 3 hodiny. Riaditel jednej zo statnych nemocnic podal vypoved, pretoze mu pocas tohto leta zomierali pred ocami novorodenci v inkubatoroch, kvoli vypadkom elektriky. 

Este posledna veta k dnesnej casti mojho blogu. Po zvrhnuti Mursiho, zlikvidovani velkej casti tunelov, mame elektriku kazdy den bez problemov 🙂

 

Nabuduce si povieme cosi o zatykani lidrov Moslimskeho Bratstva a prepusteni exprezidenta Mubaraka do domaceho vazenia.

Tak zasa do skoreho citania, priatelia

K. 

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

Pravda o demokracii Mursiho II.

18.08.2013

Tento clanok je pokracovanim vcerajsieho na mojom blogu. Vratim sa v nom par mesiacov dozadu, presnejsie do polovice juna. Vtedy zacali Egyptom kolovat spravy, ze sa chysta druha revolucia, proti nedemokratickemu vladnutiu Mursiho a jeho MB. Mnohi z nas velmi neverili masovej ucasti, pretoze za par dni mal zacat ramadan, takze to nacasovanie nebolo najvhodnejsie. Cim blizsie k [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 364913x
Priemerná čítanosť článkov: 6402x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy