Založ si blog

Pravda o demokracii Mursiho II.

 

 

Tento clanok je pokracovanim vcerajsieho na mojom blogu. 

Vratim sa v nom par mesiacov dozadu, presnejsie do polovice juna. Vtedy zacali Egyptom kolovat spravy, ze sa chysta druha revolucia, proti nedemokratickemu vladnutiu Mursiho a jeho MB. Mnohi z nas velmi neverili masovej ucasti, pretoze za par dni mal zacat ramadan, takze to nacasovanie nebolo najvhodnejsie. Cim blizsie k datumu 30. 6., tym znepokojujucejsie boli spravy zo socialnych sieti, ale i z egyptskych televiznych stanic ( s vynimkou promorsi stanic).  Ludia zacinali nakupovat potraviny do zasob, doplnali plynove bomby (vacsina domacnosti v Egypte pouziva na varenie plynove bomby), pitnu vodu, objednavky na dodavky tovaru, ci objednavky v tovarnach viazli, pretoze nik nechcel privelmi investovat dopredu, prave kvoli tomu, ze sme nevedeli, ako to vsetko toho 30.teho dopadne.  

 

Egypt bol napaty, cakal na prezidentov prejav. Ten sice vystupil, ale bolo to absolutne fiasko. Poprial ludom pekny ramadan. Akoby nic nechcel vidiet ani pocut. My sme uz od vecera 29. 6. sledovali az do rana 30. 6. televiziu. Ludia, sklamani prejavom, ale hlavne sklamani politikou MB zacinali naplnat ulice Kahiry a Alexandrie. Cim viac sa blizila dohodnuta hodina zaciatku druhej revolucie, zvolana hnutim mladych Tamarod, tym viac sa plnili ulice. 

Po poslednej modlitbe 30. 6. Kahira zacala praskat vo svikoch, doslova. Tu v Alex stala hlava na hlave v uzkych ulickach, namestia boli zaplnene protestujucimi do posledneho miestecka, vsade sa ozyvali hesla na odstupenie Mursiho. Zacala sa najmasovejsia demonstracia v dejinach (ako ju oznacili na BBC news). 

 

Aby ste pochopili priciny, pozrite sa so mnou na rok vlady Mursiho. 

 

Mursi zacal skutocne rozpravkovo (vid moj predchadzajuci clanok). Ale uz po styroch mesiacoch zvoleny viceprezident sa vzdal svojej funkcie. Postupne od Mursiho odisli vsetci jeho poradcovia. Najprv poradkyna za zenske prava, hned na to vsetci krestanski poradcovia. Kazdy s rovnakym dovodom –  s Mursim a MB sa neda rokovat, neda sa s nim ani hovorit, nieto este dohodnut na nejakom kompromise.

Mursi nepocuva nikoho. Zacina vladnut autokraticky, tak ako Mubarak. Shura, i po rozhodnuti najvyssieho sudu, ze jej zvolanie bolo protizakonne, funguje dalej a v nej ma absolutnu vacsinu prave Moslimske Bratstvo. Prezident pracuje na novej Ustave, kde chce zakotvit islamske pravo sharia. Prezident si sam dekretom rozsiruje pravomoci, ake mal svojho casu i jeho predchodca Mubarak. Do poprednych funkcii v state su dosadeni zasadne clenovia Moslimskeho Bratstva, ktori stoja aj na cele vacsiny egyptskych provincii.

Vrcholom tvrdeho vysmechu ludskosti bolo vsak  vymenovanie lidra MB, ktory bol jednym z troch hlavnych organizatorov teroristickeho utoku na turistov v Udoli Del el Bahri pri chrame kralovnej Hatshepsuty v Luxore,  za „omdu“ ( nieco ak nas primator) – hadajte akeho mesta? Luxoru. Luxorcania, hlavne ti, zijuci z turizmu, ho odmietli vpustit do mesta. Novy predstavitel Luxoru vsak namiesto sebareflexie v televizii povedal, ze nevidi dovod odstupit, a neprejavil absolutne ziadnu lutost nad tym, co spachal. Naopak, atakoval kritizujucich za to, ze sa zbytocne vracaju do minulosti. Aky signal Mursi vyslal tymto svetu? Nie je to jasna podpora terorizmu? 

Na Sinaji zacina byt horuco. Armada ma spravy, ze sa tam zoskupuju teroristi a zakladaju tam svoje docasne sidla. Niekolko vojakov je zabitych pri zaciatku eftaru (prve jedlo, vlastne nase ranajky po skonceni postenia sa pocas ramadanu). Teroristi, vyznavaci islamu, si skutocne nasli najcitlivejsiu dobu dna. Armada je rozhorcena, ale Mursi stopne vsetky aktivity, ktore by vysetrili tieto mnoziace sa incidenty. Armada uz vtedy mala spravy, ze Hammas a palestinski teroristi prenikaju cez Sinaj do Egypta. Mursi vsak nadalej stopuje vsetky akcie na vysetrenie tychto pripadov. 

 

V polovici roka uz aj sam zacina citit pokles popularity a chodi uz len vynimocne medzi ludi (medzi svojich), do vopred vybranych mesit, kde sa modlieva s ochrankou po oboch stranach i pocas modlitieb. Na sude su podane stovky podnetov na znamych egyptskych hercov a herecky, pre napadnutie hodnot islamu a islamskej spolocnosti. Opat sa zatyka bez sudu, tak ako za Mubaraka. V krajine rastie kriminalita, pretoze policia stale chyba na uliciach. Pocas roka vlady Mursiho je len tu v Alexandrii zatvorenych niekolko desiatok malych tovarni ci firiem, ktore zamestnavali ludi. Rastie nezamestnanost, rastu ceny potravin. Egypt ma problem s vypadkami elektrickej energie (tu v Kahire a Alex nam minule leto vypadavala elektrina kazdy den na dve, tri hodiny), problemy s vodou, pitna voda ci uz balena, ci z vodovodu takisto nedostupna na mnohych miestach. 

A prezident v televizii ani raz nevystupil, aby vysvetlil dovody vypadku elektriky, nepadlo ani slovo o reformach, o planoch na podporu ekonomiky. 

Prezident bol zvoleny v historicky prvych slobodnych volbach, ale myslim, ze do demokratickeho zvolenia mal poriadne daleko. Ludom prosto boli nadstrcene dve figurky, Shawfik ako predstavitel stareho rezimu a Mursi, ako predstavitel MB, cohosi noveho. Ten casto opakovany argument MB a zapadnych medii, ze 30. 6. bol zvrhnuty demokraticky zvoleny prezident, nie je velmi presne oznacenie toho, co sa dialo v krajine. O vybere kandidatov velmi pochybujem, o demokratickych volbach velmi pochybujem. O com absolutne nepochybujem je uplna absencia demokracie pocas rocneho posobenia MB a Mursiho vo vlade. Demokracia nie je predsa len o zvoleni, ale hlavne o vedeni krajiny. A tam Mursi uplne zlyhal. Keby ludia nechali Mursiho vladnut styri roky, za ten cas sa MB ako rakovina zazerie  uplne vsade a krajina sa ocitne na samom ekonomickom dne. 

 

To, co vychadza najavo pocas rocneho vladnutia Mursiho a cim krajina zije teraz napisem v dalsich pokracovaniach tohto blogu. Do skoreho citania, priatelia.

 

 

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 365720x
Priemerná čítanosť článkov: 6416x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy