Založ si blog

Pravda o demokracii Mursiho a MB

     Zdravim vsetkych svojich stalych (ak si na mna este pamataju), ale i novych citatelov a opat, po viac ako dvoch rokoch, sa hlasim z horucej egyptskej Alexandrie, horucej nielen kvoli pocasiu, ale bohuzial kvoli udalostiam, o ktore sa chcem s vami podelit.

     Informacie, ktore vam podam su bud z vlastnej skusenosti, z egyptskych televiznych stanic, egyptskych novin a egyptskych socialnych sieti, ale hlavne od rodiny, znamych, pribuznych a priatelov. V Egypte zijem jedenasty rok, v casti Alexandrie, ktora susedi s najhorucejsimi zonami tohto mesta uz od cias padu Mubaraka. 

     Ak mi niekto bude chciet vycitat tendencnost a neobjektivny pohlad na vec, bude mat pravdu, pretoze jednak historia tvrdi, ze na udalosti mozno mat objektivny pohlad az po uplynuti 50 rokov, a napokon, nie som novinarka ci politicka, takze tu na mojom blogu budem prezentovat to, cim momentalne zijeme (narozdiel od vyslanych redaktorov medii, ktori sem pridu na jedno miesto na par dni „zdokumentovat  pravdu“)

 

 

1. ROK VLADY MOSLIMSKEHO BRATSTVA A PREZIDENTA MURSIHO

 

Pred rokom zacal Egypt pisat novu stranku svojej dlhej historie. Po prvykrat sa tu konali slobodne volby. Ludia mali na vyber niekolko kandidatov, z nich sa do posledneho kola dostali dvaja, ktorych tu dovtedy takmer nik nespominal – Shawfik ako predstavitel byvalej, dnes uz zakazanej Narodnodemokratickej strany, zbohatlik, podnikatel a stupenec exprezidenta Mubaraka (a jasny kandidat USA) a neznamy Mohamed Mursi, clen donedavna zakazanej strany Moslimskeho bratstva, vystudovany doktor v oblasti chemie, za Mubaraka roky vazneny, po jeho pade na uteku z vazenia. 

Vacsina Egyptanov na severe sa pri zaverecnom kole prezidentskych volieb divila, ako sa tam objavili tieto dve mena. Mladi ludia, ktori zacali revoluciu proti Mubarakovi v nadeji na novu buducnost pre mladu generaciu, zostali strasne sklamani, pretoze z tychto dvoch moznosti sa nedalo vybrat. Citili, ze boli podvedeni, ze krv mladych, ktori umreli pocas protimubarakovskej revolucie bola zapredana. Napriek tomu (masova ucast vo volbach to i dokazuje) isli volit a volba Mursiho a jeho MB (moslimskeho bratstva), bola volbou mensieho zla. 

Egypt netusil, ze vtedy otvoril povestnu Pandorinu skrinku. 

Prvy mesiac Morsi robil skutocne vynimocne kroky.  Cely Egypt donho vkladal nadej na lepsi, iny Egypt. Mursi chodil bez ochranky do ulic, pravidelne navstevoval modlitby v mesite, spolocne s obycajnymi Egyptanmi bok po boku. Chodil bez nepriestrelnej vesty, pocas ramadanu isiel na spolocny eftar (ranajky, prve jedlo po zapade slnka pocas postenia sa v ramadane) medzi vojakov v sluzbe.

Krok, ktorym si naklonil aj dovtedy vahave strany (zeny, krestania, mladi ludia) bol v egyptskej politike absolutne vynimocny – bol zvoleny viceprezident zo strany opozicie, prezident sa obklopil poradcami pre zenske prava, poradcami pre krestansku mensinu. V prejave pre Egyptanov vyhlasil, ze je prezidentom vsetkych, ze nerozlisuje nabozenstvo, pohlavie, je prezidentov vsetkych Egyptanov a ze v case krizy statu, jeho plat bude len 2000 libier mesacne (asi 220 eur), ze tento post je prenho poctou, nerobi ho pre peniaze. Tvrdil, ze za prvych sto dni zmeni Egypt, vycisti egyptske ulice od odpadkov, do ulic sa znovu vrati silna policia, ktora tu vsak bude chranit ludi, nie rezim ako za Mubaraka a zacne prve ekonomicke reformy.

Keby isiel skutocne touto dobre nastartovanou demokratickou cestou, Egypt by sa zacal zviechavat z ekonomickeho i socialneho dna, v akom bol posledne desatrocie vlady Mubaraka a po jeho zvrhnuti. 

O rok na to sa situacia zvrtla o stoosemdesiat stupnov, namiesto oslav, ktore chystal Mursi a jeho MB na 30. 6. ako oslava rocneho nastupu na prezidentske kreslo, ludia vysli do ulic, aby ho prinutili odstupit. 

 

O udalostiach, ktore sa diali potom, napisem v nasledujucom clanku. 

Zaroven sa ospravedlnujem za nepouzivanie diakritiky, ale mam arabsky windows a tam mam len dve moznosti-arabcinu alebo anglictinu. 

Uvitam vase postrehy a aj pripadne otazky k teme.

Rozhodnutie znovu pisat blog o Egypte padlo po neustalom masirovani zapadnymi mediami, ktore su az doteraz jednostranne a podla mojho nazoru tymto podporuju teroristicku organizaciu. Tak sem pridavam nazor z tej druhej strany.

 

      

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 366221x
Priemerná čítanosť článkov: 6425x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy