Založ si blog

Nestoj mi v tieni prosím ….

     Nebojte sa, ešte mi nezmäkol mozog v tejto neznesiteľnej egyptskej horúčave. Len ma tak napadlo, že včera sme si priblížili dušu, či skôr duše starého Egypťana, tak dnes je na rade telo. No tak najskôr, čo o tele môžem už napísať…veľa toho naozaj nebude, ale možno si potom dokážete predstaviť ako asi vyzerali ľudia, od ktorých nás delia tisícročia.

     O pôvode Egypťanov sa dodnes vedú spory a je množstvo hypotéz. Ja sama z vlastnej skúsenosti vidím dosť veľké rozdiely medzi súčasnými Egypťanmi zo severu (tam je to už skutočný mix rás,  od pôvodných Egypťanov, cez antických Grékov, Rimanov, od 7. storočia Arabov, Francúzov či Britov v 19. storočí). Dokonca som medzi nimi našla aj modrookých a takmer plavovlasých. Vysvetlili mi to ako pozostatok vyčíňania napoleonových vojakov. Naopak stred a juh Egypta bol vždy svet uzavretý do seba a tam sú ľudia dodnes najviac podobní pôvodným Egypťanom, aj keď s výrazným mixom arabským. Dnes však musím otvorene povedať, že tie tisícročia sobášov medzi rodinami sa tam dosť podpísali na ich génoch.

     No a tí pôvodní Egypťania boli malej drobnej postavy, väčšinou sa jedná o štíhlych ľudí priemernej mužskej výšky okolo 160 cm (aj keď boli výnimky, napríklad mladučký Tutanchamon mal 168 cm, ale starý faraón Ramzes I. zasa 145 cm), ženy okolo 155 cm. Pokožka bola snedá, prevažne oválna tvár, plné pery, veľké oči, výrazné lícne kosti. Z rozboru dochovaných múmií sa ľahko dá zistiť, v akom prostredí žil dotyčný človek. Egyptská aristokracia bola dobre živená, dochované kosti nestrádali chudobou a podvýživou. V depozite káhirského múzea je krásne zachovaná mumifikovaná ruka šľachtičnej. Tak ma napadlo, že keď muži „žiadajú o ruku“, tak o túto by sa isto pobili. Je neskutočne elegantná, prsty štíhlučké, dlhé, zápästie úzke, nechty s takmer francúzskou manikúrou. Nositeľka tejto ruky musela byť veľmi pestovaná osoba. Za života sa isto vyhýbala slnku, lebo opálená pokožka bola znakom pracujúcej ženy, nemala na svojom tele jediný chĺpok, vrátane vlasov. Nosila parochne podľa módy, kúpanie tela bolo denodenne, dokonca možno i niekoľkokrát denne (pozri rozdiel v hygiene ľudí stredoveku, kde španielska kráľovná Izabela Kastílska sa pýšila tým, že sa celá kúpala len raz v živote, v svadobnú noc). Natierala si telo výživnými olejmi a parochne si zdobila okrem šperkov aj akýmsi malinkým predmetom, v ktorom bol parfém a ten sa na slnku rozpúšťal, to znamená, že parfém voľne pomaly stekal po parochni a tak dotyčná dáma, keď prechádzala okolo, šírila omamnú vôňu. Inak v Egypte voňalo všetko, ľudia, chrámy, dokonca i sochy. Egypťania milovali vône a parfémy a mali dokonca aj bohyňu parfémov.

     V depozite múzea by sme však našli aj kosti inej ženy, ktorá zomrela ani nie 20. ročná. Rozbor kostí ukázal, že dievča tvrdo pracovalo už malička, muselo mať veľmi vypracované svaly na rukách, kosti v ramenách boli veľmi silné, ale zároveň kĺby veľmi poškodené ťažkou prácou. Zrejme dievča pracovalo v pekárni, celý svoj krátky život sedelo na kolenách a pred sebou vaľkalo cesto na chlebové placky. Zároveň vieme, že strava bola nedostatočná, jednostranná, málo výživná.

     No a je ešte jedna vec. Egypťania pokladali telo za dar od bohov, mali sa oň dobre starať už za života, každý Egypťan, i ten najchudobnejší, mal po smrti právo byť mumifikovaný (samozrejme bol rozdiel v spôsobe mumifikácie, od najjednoduchšej po faraónsku, ktorá trvala 72 dní), pretože zachované telo bolo pojítkom medzi týmto a posmrtným svetom. Ak si spomeniete na predchádzajúci článok, tak jedna z troch duší, tá najnižšie postavená duša Ba bola priam spojená s mŕtvym telom. Bez neho nemohla existovať.

     A čo znamená ten nadpis?  Len toľko, že ak sa niekedy v budúcnosti stretnete so starými Egypťanmi,poradím vám ako ich pozdraviť. V žiadnom prípade bozkom na líčko či ústa. Takto sa v Egypte zdravili len antickí Gréci a Rimania. A čo tak podanie ruky? Opäť vedľa. To je až zvyk Európanov od 19. storočia. Tak ako ich teda pozdraviť? Tak ako to robia napríklad mačky. Otrite si jemne nosy o seba. A ešte jedno dôležité upozornenie. Dávajte si prosím pozor na to, aby ste sa nepostavili do tieňa ich tela. To by vás pokladali za bezohľadného človeka. Egypťan totiž veril, že telo je darom boha a teda tieň tela je jeho boži odraz. A svoj tieň si aj patrične uvedomovali…no zamyslite sa, kedy naposledy ste si uvedomili svoj vlastný tieň?

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 366384x
Priemerná čítanosť článkov: 6428x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy