Založ si blog

3300 rokov stara pošta

     No pôvodne som mala pripravený iný príspevok, ale kedže sa isté okolnosti náhle zmenili – a k lepšiemu, prinútilo ma to, napísať tento nečakaný, ale vysoko aktuálny (teda aspoň u mňa) článok. No tak najskôr sa musím priznať, ze som prebrala jednu vetičku z rozhovoru s českou herečkou Kvetou Fialovou, ktorá tam tvrdila, že u nej sa stále píše rok 1900. To sa mi zapáčilo natoľko, že bez jej dovolenia toto používam aj u seba, ale s dodatkom…..1900 pred Kristom. No a tu je ten kameň úrazu, pretože isté technické vedomosti ku mne akosi ešte nedorazili, no a tak všetky moje predchádzajúce článečky boli bez diakritiky, za čo sa všetkým čitateľom ospravedlňujem, viem, že sa to ťažko čitalo. No a keďže som oslovila svoju šikovnú, a hlavne v roku 2010 prítomnú, sestru, tá mi v sekunde poradila, čo treba urobiť a ajhľa….písmenká s makčeňmi sú na svete……No a táto udalosť ma prinútila spomenúť si, ako si vlastne odovzdávali starí egypťania dôležité informácie v dobe, keď neexistoval internet, noviny, rádiá a televizory, dokonca ani konská či iná pošta.

     Isto sa každý z vás rozpamätá na egyptského skaraba. Je to ten náš chrobáčik hovnivál, ktorý v starom svete egypťanov predstavoval vychádzajúce slnko, to znamená zmŕtvychvstanie. Pre egypťana azda najdôležitejší moment jeho života. Skarab (alebo aj boh s hlavou skaraba Chafre) nebol však len symbolom zmŕtvychvstania, ale popri Hórovom oku, či Ankhu aj jedným z najobľúbenejšich amuletov. Vkladal sa medzi plátna, ktorými bola obalená múmia a pomáhal procesu znovuzrodenia na onom svete. A možno vás teraz aj trošku prekvapím, keď vám poviem aj dve jeho ďalšie funkcie.

     Aj v starom Egypte ĺudia oslavovali narodeniny, či narodenie dieťaťa, sviatky nového roku,  či iné príjemné udalosti v živote. No a vtedy si dávali priatelia a známi navzájom skaraby.Podľa toho, na čo mali, niektoré skaraby boli z glazovanej keramiky, iné z malachitu, lapis lazuri, zlaté, čadičové a podobne a na zadnej strane bol vyrytý krátky hieroglyfický text s ochrannými formulkami a spomínaným prianím zdravia, šťastia….. Takže máme na svete prvé „pohľadnice“ s narodeninovým či novoročným prianím.

    A teraz si predstavme spoločne, že celý svoj život prežijeme v jednej anonymnej malinkej osade pri toku Nilu, máme len tie informácie o svete okolo, čo nám odovzdali naši rodičia, im ich rodičia, my ich predáme svojim deťom a tie zasa svojim. Isto ani netušíme, ktorýžeto faraón nám momentálne vládne. Môže sa stať, že zatiaľ, čo my žijeme v sladkej nevedomosti, už od severu na nás tiahnu hordy hladných rabujúcich líbýjčanov. Pár informácii k nám dovezú úradníci neustále plaviaci sa po rieke Níl, pretože vlastne ani iná cesta komunikácie v Egypte neexistuje. Pred púšťou máme rešpekt, veď je to svet mŕtvych a okrem nich tam žijú nebezpečné beduínske kmene…No a tu na rad prichádzajú zasa skaraby, ale tentokrát takzvané spravodajské. Takých sa dochovalo veľké množstvo a dodnes nám podávajú správu o tom, že Ramzes II. dobyl Kádeš (čo síce nebola pravda, ale to nevadi), že sa Tutmose IV. narodil. Ale my sa teraz pozrieme na spravodajské skaraby najbohatšieho muža svojho času, kráľa Amenhotepa III. Tak si prečítajme 3300 rokov starú poštu, posúďme s čím „životne dôležitým“ sa veľký kráľ chcel podeliť so všetkými…

…..“Nech žije kráľ Horného a Dolného Egypta, Reov syn Amenhotep, obdarovaný životom večným a vznešená jeho manželka je Teje. Nech žije večne nová kráľovná Teje. Meno jej otca je Juji, meno jej matky je Čuju….“               alebo

…..“za jediný deń poľovačký veľký Amenhotep skolil 56 divých zvierat“ , …“na jedinom love som zabil spolu 40 kusov“ , …..“svojimi vlastnými šípmi som ulovil 105 levov“ (asi ich vyhubil vsetkých, pretože dnes už v Egypte nájdete levy len v ZOO).

     No tak sa zamýšľam, že máme my obrovské šťastie, že žijeme v 21. storočí, kde máme na výber ľahko dostupné informácie z celého sveta, doslova v minúte sa dozvieme, čo sa práve udialo na druhom konci našej planéty. Na internete ľahko nájdeme množstvo užitočných informácií. Vieme si predstaviť, že by sme boli odkázaní len na krátke informácie, ktoré prinášajú spravodajské skaraby alebo poslovia z hlavného mesta pár krát do roka?

    

    

spravodajsky skarab informuje o svadbe Amenhotepa III. a Teje

spravodajsky skarab informuje o svadbe Amenhotepa III. a Teje

 .

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 365999x
Priemerná čítanosť článkov: 6421x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy