Založ si blog

Už ste ochutnali krv bohyne Sechmet?

     Tak po našom prvom výlete Egyptom vám dnes dám nachvíľku pokoj s návštevou pamiatok a porozprávam vám jednu starú legendu.  Napadla ma totiž dnes, keď som sedela na pláži Červeného mora pod slnečníkom v neskutočnej páľave (teda asi to globálne otepľovanie je svätosvätá pravda, lebo toto som tu za osem rokov nezažila, fujky) a pila osviežujúci tmavočervený kyslastý chladený nápoj, ktorý tu nazývajú karkadeh. Ak vydržíte na koniec príbehu, tak sa za odmenu dozviete odo mňa aj staroveký recept na prípravu tohto nápoja….

    Takže zasa sa prenesme v čase, ale tentokrát oveľa oveľa ďalej ako sme boli minule, v čase, kedy zemi a ľuďom vládli bohovia, nie králi….

     Medzi egyptskými bohyňami bola vtedy medzi ľuďmi najuctievanejšia ženská bohyňa, ktorá podľa okolností menila svoj vzhľad i „povolanie“. Hovorím o bohyni Bastet,pokojnej mierumilovnej bohyni, ktorá brala na seba podobu mačky. Buď si ju Egypťania zobrazovali ako na zadných labkách sediacu vznešenú mačku alebo ako ženu s mačacou hlavou. Bastet bola uctievaná v celom Egypte a azda všetkými, pretože symbolizovala život, ochraňovala rodinu a vzťahy v nej. Preto sa mačky stali veľmi rýchlo domácimi miláčikmi a aj dnes v káhirskom múzeu môžte vidieť v oddelení zvieracích mumií krásne zachovanú múmiu mačky ešte aj s chlpmi a pazúrmi. Avšak mierumilovná vznešená Bastet sa rýchlo mohla zmeniť na najstrašnejšie božstvo Egypta,a tým bola Sechmet, bohyňa so ženským telom a hlavou levice. A s ňou sa viaže aj ten osviežujúci nápoj, ktorý som spomenula v úvode.

     Legenda hovorí, že raz, v družnej priateľskej otvorenej diskusii si jeden z najvyšších bohov otvorene posťažoval na ľudí, na to, že je v nich málo viery a dobra, že kradnú, že klamú, že zabúdajú na obety pre bohov a vôbec…..rozhodlo sa, že ľudí treba potrestať. No a samozrejme, že táto úloha pripadla Sechmet. Levica sa rada zhostila takejto úlohy a vzniesla sa dole medzi ľudí a začala zabíjať. Čím viac obetí, viac krvi, tým viac sa Sechmet stávala strašnejšou, krvilačnejšou až šialenou. Zabíjala a zabíjala, nemohla prestať. Bohovia zhrození pozorovali ten krvavý masaker a snažili sa Sechmet zastaviť tým, že veď stači len postrašiť, veď keď zabije všetkých ľudí na svete, kto ich potom bude uctievať, komu budú bohovia vládnuť? Sechmet zaslepená krvou nepočúvala. A tak sa bohovia rozhodli, že ju musia zastaviť. No a pripravili spoločne tmavočervený nápoj z vyluhovaného kvetu ibišteka, pridali do neho víno a vyliali tento nápoj dolu na svet. Sechmet v domnení, že je to krv, napila sa nápoja. Pila viac a viac…až napokon omámená zaspala. Bohovia zbytok ľudstva, ktorý tento masaker prežil, ukryli a my všetci dnes môžme ďakovať tomuto božiemu zásahu za to, že sme…..

No a ten takmer 4000 rokov starý recept, ktorý v starom Egypte bol liekom, nie bežným nápojom (obsahuje mnohé vitamíny a hlavne má takmer take isté množstvo vitaminu C ako naše šípky). Už v Egypte vedeli, že tieto liečivé látky obsiahnuté v ibišteku sa varením (napriklad ako čaj) ničia, tak ho vlastne vôbec nevarili, ale usušené kvety ibišteka (ak budete v Egypte, čím väčšie kvety, tým kvalitnejší druh ibišteka, najlepšie z Assuánu, jedno kilo tu teraz stoji 40 libier, ale cenu treba tvrdo zjednať) nechali luhovať v studenej vode cez noc. Tým sa zachovalo všetko, čo lieči. Samotný takýto nápoj je veľmi kyslý, je treba si ho osladiť. Ale super je, keď máte po ruke mixér, pretože do mixéru vlejete vyluhovaný a scedený ibištek, cukor podľa chuti  a rozmixujete to. Vznikne tmavočervený nápoj s ružovou penou navrchu….

…………..tak a toto je vlastne krv bohyne Sechmet ….. hovoria starí  Egypťania

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 365983x
Priemerná čítanosť článkov: 6421x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy