Založ si blog

Nepokoje v Egypte – dovolenka v Hurghade a Sharm el Sheiku

  Nepokoje na uliciach prevažne Káhiry, Alexandrie, Damietty, Assijutu a Suezu pokračujú. Včera sa mi zdalo, že aktivita protestujúcich trošku ochabla, ľudí bolo na uliciach pomenej, zato policajtov som snad v živote toľko nevidela. Desiatky obrnených vozidiel lemovali okraje ciest, pri nich postávali hlúčiky ozbrojených policajtov. Včera do večera to vyzeralo, že polícia začala mať nad demoštrantami presilu. Keď som si zapla počítač, pochopila som, prečo. Boli sme úplne odpojení od sveta niekoľko hodín. V mnohých častiach Káhiry a Alexandrie nešla elektrika, už dlhšie nefunguje pevná telefónna linka a včera dokonca nefungovali ani mobilné telefóny na väčšine územia. Navyše bol zablokovaný Twitter, Facebook, nedalo sa mi pisat maily ani cez gmail. Väčšina opozičných protivládnych webových stránok takisto nefungovala. Verte, že vtedy som začala mať strach, čo z toho bude. Nervózna som celý deň pobehovala od okna k počítaču. Napokon zhruba okolo šiestej večer všetko začalo fungovať.

Podľa najnovších správ, celá rodina prezidenta (možno okrem samotného prezidenta) je v Anglicku. Protestujúci už pripravujú na piatok obrovskú akciu, hovorí sa, že bude oveľa väčšia ako doteraz. Piatok si protestujúci vybrali schválne, pretože je to v Egypte den voľna.

Ohlásim sa, keď budem vedieť viac, zatiaľ len toľko, že je zákaz vychádzania do ulíc, pod hrozbou zatknutia. Masovo sa zatýka, napriek tomu demonštrácie pokračujú.
Keďže mám dosť ohlasov na môj súkromný mail ohľadne ľudí, ktorí si zakúpili zájazd do Egypta a chcú vedieť ako to bude vyzerať. Čo sa týka vývoja, vôbec neviem odhadnúť, ako to dopadne. Takže bohužiaľ pre dovolenkárov v lete mám jedinú odpoveď – vôbec neviem, čo bude v lete, či treba dovolenku zrušiť, či počkať.  Pre dovolenkárov, ktorí prichádzajú už vo februári a neskôr – teraz je v Hurghade a na Sharm el Sheiku absolutny pokoj, akoby tieto turistické destinácie ani neležali v Egypte.

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 365995x
Priemerná čítanosť článkov: 6421x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy