Založ si blog

Čo sa dialo v piatok v Alexandrii mojimi očami

     Viem, že udalosti, ktoré budem opisovať sú už pár dní staré, ale chcela by som sa s vami podeliť o obrazy, ktoré som videla a počula vlastnými očami.

     Naposledy sme sa takto virtuálne stretli vo štvrtok. Už vtedy sme tu v Egypte vedeli, že na piatok je ohlásená „miliónová demonštrácia“ na hlavnom námestí Tahrir midán v Káhire. Vo štvrtok po siedmej hodine večer prestal fungovať v celom Egypte Facebook a neskôr aj gmail a skype, začal platiť zákaz vychádzania na severe Egypta od šiestej večer do ôsmej ráno. Pred desiatou večer bol už zablokovaný celý internet, v krajine sa nedali posielať smsky (táto služba je blokovaná doteraz-streda večer), mobilné telefóny, ani pevné linky nefungovali. V niektorých častiach Alex a Káhiry prestala zasa fungovať elektrika. Verte, že keď som zaspávala, napätie v ovzduší sa dalo doslova krájať.  Čo sa však dialo v piatok, to sa zapíše do dejín tejto krajiny. Na uliciach severa Egypta sa zhromažďovala masa ľudí, ktorá požadovala jediné, koniec autoritatívnej 30. ročnej vlády prezidenta Husní Mubaraka. Ľudia demonštrovali pokojne, násilnosti sa diali len občasne, tak ako to pri takom dave ľudí býva. Najkrajšie na tom všetkom bola atmosféra. Prišlo mi to, ako nejaká obrovská oslava, ľudia spievali, skandovali známe heslá – dolu s Mubarakom, stačilo, odíď z krajiny. Také masy ľudí som v živote nevidela. Všetko fungovalo vrátane obchodov bez problémov.  Myslím, že ľudia na námestí Tahrír v Káhire skutočne dosiahli svoj zámer, priviesť, dovtedy arogantne mlčiacemu a hluchému prezidentovi Mubarakovi, milión ľudí, ktorí skandujú jedno – preč s Mubarakom.  Podobná atmosféra bola i v Alexandrii. Práve vtedy robí prezident svoj osudný omyl. Stále mlčí. V tom čase už vieme, že sa zrejme necíti až tak sebaisto, pretože sa tajne presunul z prezidentského paláca v Káhire na lepšie strážené miesto, jeho obľúbenú rezidenciu v Sharm el Sheiku. Odtiaľ potom hneď tajne odlieta celá jeho rodina, vrátane manželky Suzan a hlavného dôvodu tejto drámy, syna Gamala aj s rodinou, ktorému ocko pripravoval jasnú kariéru budúceho egyptského prezidenta. Spolu s nimi sa na letisko v Heathrow doviezlo aj sto kusov batožiny (jasný signál, že tam chcú zostať dlhšie) a teraz sa hovorí o viac ako 25 miliardách egyptských libier  (číslo neviem presne, tak sa ospravedlňujem). S ním utekajú aj ďalšie krysy z Titanicu – väčšina proprezidentových podnikateľov, ohromne bohatých a vplyvných ľudí, ktorí ešte stihnú presunúť svoje kontá do zahraničných bánk. Prezident zostáva v Sharm el Sheiku.  V piatok v noci už nefunguje ani egyptská satelitná družica NileSat, kde si mohla väčšina obyčajných egypťanov pozrieť správy z Al Jazzeery a BBC, EURONEWS či CNN. Zostala im tak len štátna televízia, kde sa už v piatok museli jemne vyjadriť o nepokojoch. Internet, mobily, pevné linky, televízia (okrem štátnej) nefungovala, zákaz vychádzania po šiestej večer.  Prezident urobil všetko, čo mohol, aby zabránil organizovaniu masovejšej účasti. Nepodarilo sa. V tejto chvíli, keď som videla to nadšenie, bola som skutočne presvedčená, že Egypt môže smerovať k lepšiemu.

     Potom náhle bola z väčšiny územia stiahnutá polícia. To bolo zvláštne. Dnes, päť dní po udalostiach mám pred sebou opis oficiálneho príkazu vtedajšieho ministra polície (veľmi neobľúbeného a obávaného človeka, ktorý bol pravou rukou Mubaraka dlhé desaťročia), v ktorom hovorí, že ak policajti nedokážu účinne odraziť demonštrantov, nasadí iný prostriedok – stiahne všetky policajné zložky načas a nechá otvoriť niekoľko väzníc). Neviem vám potvrdiť, či je tento dokument pravdivý alebo ide o podvrh, ale to, o čom budem písať neskôr a čo som na vlastné oči videla, to len potvrdzuje.

     Prelomila sa polnoc, do ulíc vchádzajú obrnené vozidlá, tanky, prichádza armáda, ktorá má urobiť poriadok. Odhodlaní demonštanti napriek zákazu vychádzania, zostávajú na uliciach a je ich čím ďalej tým viac. Ženy nocujú v mešitách kvôli väčšej bezpečnosti. Armáda je ľuďmi nadšene vítaná, ľudia ich zdravia, veria, že armáda sa nepostaví proti svojmu ľudu. Ja zostávam v šoku, pretože  priateľskému vzťahu ľudí a armády v tejto krajine nerozumiem. Armáda však naozaj nezasahuje. Ľudia ovládajú srdce diania – Tahrír midán. Nadšenie vrcholí. Nikto netuší, aké veci sa budú diať v sobotu a nedeľu. Veci, ktoré ma napokon donútia odísť z nádherného mesta Alex do bezpečnejšieho turistického centra Hurghady.

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:57

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 365800x
Priemerná čítanosť článkov: 6418x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy