Založ si blog

Nepokoje v Egypte

     Po dlhšej odmlke pozdravujem svojich stálych i náhodných čitateľov. Dnešný príspevok nebude o dobe mŕtvej viac ako dve tisícročia, nebudem spomínať môj obľúbený svet egyptských faraónov. Dnes to bude o čomsi, čo sa deje od jednej poobede v celom Egypte. Vlna nepokojov, masové protivládne demonštrácie ako iskra prehupli z Tuniska i do Egypta.

     Včera v noci som objavila výzvy na facebooku, ktoré mobilizovali ľudí, aby o jednej prišli na určené miesta v jednotlivých mestách Egypta podporiť myšlienky na zmenu. Okrem organizačných informácií som tam našla i zoznam minimálne 30 mien právnikov s ich telefónnymi číslami, ktorí prípadným zatknutým poskytnú právnické služby zdarma. 

     O jednej sa to skutočne začalo a trvá doteraz. Celá Káhira je ako v ohni, len na samotnom Tahrir midan (tam, kde je známe národné múzeum) sa zišlo podľa odhadov zhruba 6 000 demonštrantov. Heslá v arabčine i angličtine zhodne požadujú koniec vlády Husního Mubaraka, ktorý autoritársky vládne tejto krajine od roku 1981, rozpustenie parlamentu, zatknutie všetkých politikov, ktorí sú podozriví z korupcie, rodinkárstva a rozkrádania štátneho majetku (to sú, česť výnimkám, všetci egyptskí politici). Demonštranti sa pokúšajú preniknúť na tretie poschodie budovy štátnej televízie a rozhlasu, aby tam prečítali svoje požiadavky rovno do éteru. Keby som nemala informácie z internetu a keby som na vlastné oči nevidela masy protestujúcich v Alexandrii, tak pri pozeraní štátnych kanálov televízie si myslím, že sa v Egypte nič nedeje. Na každom z nich sa v pokoji varí, diskutuje o bieliacich krémoch alebo si môžem pozrieť nejakú starú egyptskú komédiu.

     Proti demonštrantom zasahuje polícia, ale oproti protestujúcim je v značnej (číselnej) nevýhode. Takéto masové demonštrácie totiž Egypt nezažil vraj od smrti predošlého prezidenta Sadata (1981). Nielen počtom sú demonštrácie výnimočné, ale aj prejavovaným hnevom a nespokojnosťou s obrovskou nezamestnanosťou, chudobou (odhad je viac ako 20 percent Egypťanov žije pod hranicou chudoby) a zvyšovaním cien potravín. Policajti používajú vodné delá a videla som ich použiť aj slzotvorný plyn. Masovo sa zatýka. Demonštranti sú vyzývaní, aby neničili a nedemolovali okolie, čo sa (aspoň v Alexandrii to môžem vidieť) a dodržuje.

      Momentálne vraj v časti Káhiry, kde je najviac demonštrujúcich vypli elektriku. Ľudia sa zhromažďujú na uliciach, navzájom sa vyzývajú, aby vyšli do ulíc podporiť zmenu v tejto krajine.

     Veľmi by som im to želala, neviem si však momentálne predstaviť, ako a kto sa na tak obrovské zmeny odhodlá.

     Prezident Husní Mubarak spolu s celou rodinou a synom Gamalom, ktorý sa už videl v tohtoročných prezidentských voľbách istým prezidentom, vraj utiekol z Káhiry na sinajský polostrov na svoju dobre stráženú rezidenciu v Sharm el Sheiku.

     Ospravedlńujem sa za možno nesúvislé vety, píšem to, čo momentálne vidím z okna, a čo čítam.

Zdravím vás z Alexandrie, Egypt

 

Katarína

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 366862x
Priemerná čítanosť článkov: 6436x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy