Založ si blog

„Krásna prichádza“

     Píše sa rok 1912 a tím nemeckého archeológa Borchardta práve pracuje v ruinách kacírskeho mesta Achetaton. Zrazu sa užasnutý Borchardt otočí a vidí ako sa jeho miestni egyptskí pomocníci v panike a strachu rozutekajú na všetky strany. Stačí zachytiť v arabčine čosi ako… ona je živá, je to kliatba, je živá, je živá…..Archeológ uteká k onomu miestu a vidí, že z piesku sa naňho pozerá najkrajšia tvár, akú vôbec doteraz videl. Takto bola objavená úchvatná busta s úplne zachovanými farbami, ktorá zobrazovala kráľovnú Nefertiti.

     Na objasnenie, amarnské obdobie, priznávam nepatrí k mojim obľúbeným a to z dôvodu,že sa rada opieram o overené fakty, a že všetci, ktorí prišli po kacírskom Achnatonovi a Nefertiti sa nehlásili k tejto kráľovskej dvojici, kňazi dôsledne vymazali a zničili takmer všetky záznamy na papyroch, odstránili ich mená v posvätných kartušiach na stenách chrámov, zničili mesto Achetaton (dnešná Amarna v strednom Egypte) i stavby, ktoré dal Achnaton postaviť v iných mestách, napríklad vo veľkom Wesete (dnešný Luxor). Takže faktov je tu naozaj poskromne. Teda o politike tu dnes nebude reč. Vlastne dnes sa mi nechce hovoriť vôbec. Chcela by som len, aby ste sa jednoducho pozreli do tváre tejto nádhernej ženy. Prečo vás k tomu nútim?

Pretože táto busta je jedinečná tým, že si myslím, že takto naozaj vyzerala kedysi kráľovná Nefertiti. V Egypte totiž v zobrazení ľudských postáv nezáležalo na skutočnej podobe zobrazovaného. Ľudia sú všade vyobrazení v ideálnej egyptskej kráse, to znamená približne 20 roční, štíhla postava, u žien s úzkymi takmer chlapčenskými bokmi a plnými malými prsiami, u mužov úzke boky a pás, široké ramená a hrudnik, tvár oválna, plné pery, dlhší, užší nos, veľké mandlovité oči. Proste dokonalé pravidelné črty tváre, pokojný výraz s miernym úsmevom. Inak to bolo práve u busty kráľovnej, kde je neobvykle zachytené vnútorné napätie a skutočná kráľovská a božská vznešenosť portrétovanej. Dychtivo čakám na to, že odniekiaľ sa objaví jej múmia a moderná veda nám umožní zrekonštruovať jej skutočnú tvár. A vtedy (dúfam) sa zasa ozvem s príspevkom…tak som mala predsa len pravdu…..

 

Takže ….. „Krásna prichádza“Nefertiti1nefertitibust73889001SG007_Egypt_And_Ger

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte IV. cast

21.08.2013

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte. Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 366522x
Priemerná čítanosť článkov: 6430x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy