Založ si blog

Pravda o Egypte IV. cast

Tento clanok je uz stvrtym pokracovanim mojho blogu o momentalnej situacii v Egypte.  

 

Od zvrhnutia Mursiho z postu prezidenta, viac ako 6 tyzdnov, sa jeho sympatizanti a volici zhromazdili v styroch velkych taboroch dvoch najvacsich miest Egypta, Kahire a Alexandrii. 

Kazdym dnom protestujucich nepribudalo, podla predstav MB, a tak sa lidri MB (Moslimskeho Bratstva) rozhodli, ze je potrebne posilnit rady protestujucich v mestach a zacali zvazat ludi z okolitych dedin. Mnohi z nich, po rozpusteni taborov armadou, neskor priznali, ze im MB odobrali hned v autobusoch identifikacne karty (ako nase obcianske preukazy), aby sa nemohli vratit spat. Radikalni lidri MB obklucili tabory, aby znemoznili ludom z nich odchazat. Viete si potom predstavit, za 6 tyzdnov stanovania na jednom mieste, ake tam museli byt hygienicke podmienky. Do egyptskej televizie prenikli videa, na ktorych sa protestujuci v taboroch striekaju dezinfekcnymi prostriedkami, pretoze sa tam rozsiril svrab. V taboroch neboli len muzi, ale i zeny a deti. Kazdy den sa striedali lidri MB pri megafonoch pri svojich prejavoch proti Sissimu, proti vojenskemu pucu, na podporu Mursiho a tym padom islamu, o tom, ze napokon zvitazia a nastolia islamsky Egypt. 

A novinari zapadnych medii prinasali dennodenne nove a nove zabery, ktorymi krmili svet. Tu som sa jasne presvedcila, ako lahko sa da manipulovat s miliardami ludi na zemi. Kazda jedna televizia prinasala to iste, media pisali to iste. Pre nas, ktori sme videli tabory, pre nase rodiny a znamych, ktori zili v blizkosti tychto taborov to bol dost tazky uder, vidiet absolutne jednostrannu reportaz, doslova masirovanie mozgov ludi, ktori su odkazani len na informacie z medii. Napokon media vytvorili to, co chceli vlady zapadnych krajin a USA – obraz utlacovanych promursi demonstrantov, a zla armada, ktora sa snazi o prevzatie moci v krajine za kazdu cenu na strane druhej. 

Mam znamych, ktori mali to nestastie, ze ziju pri Cairo University, kde bol donedavna mensi z taborov promursi. Neviete si predstavit to peklo, zeny a deti nechodili von zo strachu pred demonstrantami. Muzi, ktori museli chodit do prace boli neustale kontrolovani, kde idu…, ruch, spina, ta masa ludi, hluk, ktory neustaval 24 hodin sedem dni v tyzdni a to vsetko mesiac a pol. Ti ludia nemohli spat, lebo lidri vo svojich plamennych reciach neustavali, striedali sa tam, chodili domov, vyspali sa, na druhy den prisli s cerstvymi silami do dalsieho ustneho boja. Napokon to boli egyptania, zijuci v blizkosti promursi taborov,  ktori doslova prosili policiu a armadu, aby tabory rozpustila, ze takto sa zit naozaj neda. 

A kto su vlastne promursi demonstranti? Verte, ze pocas rozpustania taborov armadou a policiou, ked bolo zabitych okolo 600 z nich, mi bolo velmi luto. Pretoze to boli obycajni ludia, ktori vzdy doplatia na hry politikov. Vacsina z tych, ktori boli v taboroch su obycajni, nevzdelani egyptania, dedincania, rolnici, ktori nikdy nic nezazili, nikde neboli, poznaju len to, co im prednasa sheik pocas piatocnej modlitby v mesite. Chudobni ludia, ktori maju jedinu oporu v zivote, jedinu nadej a to je viera, islam. A takymi je velmi lahke manipulovat. Oni ani nevedeli presne, za co bojuju. Neustale opakovali to, co poculi od lidrov MB / su tam za znovunastolenie Mursi, pretoze bol demokraticky zvoleny, a hlavne su tam, aby branili islam a islamske hodnoty v krajine. Oni boli v popredi, v prvych radoch, kym ti, ktori za ich smrt zodpovedali sa potichu tesili doma, bezpecne pri televizoroch (to pisem doslova, pretoze pocas rozpustania taborov zaroven armada zacala zatykat radikalnych lidrov za podnecovanie k nasilnostiam a mnohych z nich nasla v tom case, doma v bezpeci). 

Radikalni lidri MB s vydatnou medialnou podporou zapadnych medii, skutocne rozputali ukazkovu propagandu. Armada dlho vahala s rozpustenim taborov prave preto, ze lidri MB, akonahle sa dozvedeli o umysle rozpustit tabory, zacali zvazat do taborov cele rodiny, zeny so svojimi detmi. V taboroch sa pocas rozpustania nasli stovky opustenych deti, sirot z kahirskych detskych taborov, ktore tam lidri MB doviezli. Mnohi 12, 15 rocni chlapci, siroty bez rodin, zijuci na uliciach,  neskor priznali, ze dostali zaplatene za to, aby tam boli pritomni par dni pred ohlasenym rozpustenim taborov. 

V taboroch promursi mali pocetne zastupenie ludia, ktori su skutocne presvedceni o tom, ze chcu islamsky Egypt a presne vedia, preco su tam. Su to hlboko veriaci, presvedceni o svojej jedinej pravde (to neberte v zlom, su to veriaci  ludia, ktori nie su schopni nasilia, su vzdelani a maju prehlad o mnohych veciach). Tito skutocni veriaci (pretoze pre mna radikalni lidri MB maju daleko od skutocne veriacich moslimov) su clenmi MB, ci sympatizantami MB pre idey, ktore stoja za zalozenim tohto hnutia desatrocia dozadu, a od ktorych sa sucasni lidri odklonili o stoosemdesiat stupnov. 

No a nasli sa tam aj radikali, ktori sa nestitili nasilnostii, ako vsade pri takychto masovych protestoch. 

V taboroch armada zadrzala niekolko desiatok ozbrojenych Syrcanov, Palestincanov a Sudancanov.

Tabory su uz niekolko dni rozpustene, mesta sa cistia a davaju do poriadku (rozbite namestia po taboroch docasna vlada vycislila na 80 milionov egyptskych libier), v krajine vladne zakaz nocneho vychadzania, v mestach mame armadu, obrnene vozidla, policiu. Ludia respektuju zakaz vychadzania, zatial sa situacia upokojuje. 

O tom, co objavila armada na Sinaji pocas rocnej vlady Mursiho napisem nabuduce.

Do skoreho citania, priatelia

 

Pravda o Egypte V. cast

24.08.2013

Pokracujem v pisani toho, cim momentalne zijeme v Egypte. Tak na zaciatok trosicku pozitivnejsia informacia, pretoze sa zda, ze sa situacia upokojuje, uvidime co dalej, pretoze ten arabsky svet je hrozne nevyspytatelny 🙂 Piata cast mojho pohladu na dianie v Egypte bude o tom, co sa pocas roku vlady Mursiho a Moslimskeho Bratstva udialo na polostrove Sinaj. (Informacie, ktore podam [...]

Pravda o Egypte III. cast

19.08.2013

Tento clanok je tretim pokracovanim predchadzajucich dvoch, uz publikovanych clankov o udalostiach v Egypte. ZVRHNUTIE PREZIDENTA MURSIHO Dna 30. 6. zacala v Egypte najmasovejsia demonstracia v dejinach ludstva (podla BBC news). Kedze Mursi i nadalej pokracoval v politike „mrtveho chrobaka“, v televizii nevystupil so zasadnym prejavom, na namestia a do ulic prichadzalo [...]

Pravda o demokracii Mursiho II.

18.08.2013

Tento clanok je pokracovanim vcerajsieho na mojom blogu. Vratim sa v nom par mesiacov dozadu, presnejsie do polovice juna. Vtedy zacali Egyptom kolovat spravy, ze sa chysta druha revolucia, proti nedemokratickemu vladnutiu Mursiho a jeho MB. Mnohi z nas velmi neverili masovej ucasti, pretoze za par dni mal zacat ramadan, takze to nacasovanie nebolo najvhodnejsie. Cim blizsie k [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Katarina Licha

Deje sa príliš veľa zla vo svete, a tak píšem o tom, čo už je minulosťou, ale krásnou a inšpiratívnou

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 365971x
Priemerná čítanosť článkov: 6421x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy